Det finns definitivt ett stort intresse för bilar i Sverige. Detta gäller inte bara som ett transportmedel av nöd utan designen, historien och känslan är en stor faktor varför människor blir intresserade av bilar. I Sverige så har man en lång tradition av att tillverka bilar med Volvo och Saab i spetsen. Många av de bilar som kom tidigt i dessa företags historia är idag svenska klassiker. Tänk bara på Volvo Amazon och PV. Även om det är betydligt billigare ur skattesynpunkt att äga en äkta klassiker så är det få förunnat. De äldre bilarna i bra skick är ofta dyra. De flesta människor vill dessutom ha kombinationen av en modern bil men med ett klassiskt uttryck. Detta har många bilföretag tagit fasta på och det finns en hel del moderna modeller som erbjuder en design som liknar tidigare årtiondens mest populära bilar. För den som är intresserad av retrobilar så kan begagnatsidor där även originalen finns för jämförelse kanske vara intresse.

Europeiska

En av de verkligt ikoniska bilarna från historien är Volkswagen Typ 1, eller ”bubblan” som kanske fler känner igen den som. Det var en bil som har sin grund ända tillbaks till mitten på 30-talet. Efter andra världskrigets slut så blev denna bilmodell en formidabel succé. Det sades på 70-talet att det var den mest tillverkade bilen någonsin. Det sista exemplaret tillverkades så sent som 2003 och när den väl var klar så hade över 20 000 000 ”bubblor” tillverkats. Med tanke på framgången är det kanske inte så konstigt att VW var intresserade av att göra en modern variant av denna bil. Redan innan de sista Typ 1-varianterna tillverkats så började man med produktionen av Volkswagen New Beetle. Det var en bil som utseendemässigt är mycket inspirerad av ”bubblan”. Den är lite mjukare och ser mer modern ut men det råder ingen tvekan om förebilden. Den introducerades redan 1997 och en hel del vad gäller motor och dylikt är förändrat. Dessutom har en mängd olika specialutgåvor lanserats.

Mini

En annan klassisk europeisk bil som numera finns i en modernare variant är Minin. Den bygger på den klassiska ”hundkojan” från sent 50-tal. Då den senare, liksom ”bubblan”, tillverkats länge så har det debatterats om det ska kallas för en retrobil, men mycket har ändrats i den moderna Minin och det är i grunden en annorlunda bil men med många utseendelikheter. Den nyare varianten är till exempel något större och har som modern bil en betydligt bättre säkerhet. Den nya Minin, eller Mini Hatch som den egentligen heter, tillverkas av BMW sedan 2001. Det finns en hel del olika modellvarianter med olika namn och det har varit en stor framgång som fortfarande är i produktion.

Amerikanska

En av de mer originella retrobilarna är amerikanska Chryslers PT Cruiser. Det är en bil med ett säreget utseende som tillverkades från år 2000 och tio år framöver. Med säreget utseende menas att den ser mer eller mindre ut som en gammal gangsterbil från klassiska Hollywoodfilmer, men med en modern design. Meningen är också att den ska hämta sin inspiration från 30-talets Chrysler Airflow.