Volkswagen (även förkortat VW) är en tysk fordonstillverkare. De är en av världens största tillverkare idag och har över 100 000 anställda. Volkswagen är tyska för folkbil. De flesta förknippar nog Volkswagen med den så kallade Folkan, eller mer ofta kanske kallad Bubblan. Detta är världens mest tillverkade bil, även om den designmässigt bygger på ett annat bilmärke. Det är en säregen och mycket omtyckt bil som har en koppling till andra världskriget. Volkswagen har dock även producerat mänga andra populära modeller, som tillexempel Golf och Passat. Idag anses märket stå för tysk kvalitet och bilar som är relativt prisvärda. På till exempel begagnatsidan Blocket så kan man hitta en mängd prisvärda begagnade VW bilar idag.

Folkbilen

Volkswagen har sitt ursprung i det tyska 1930-talet. Då hade Ferdinand Porsche (som också grundade detta märke) en idé om en så kallad folkbil som var rimligt funktionell och höll rimlig kvalitet men som även kom till ett för den vanlige medborgaren överkomligt pris. Den normala tyska familjen skulle härigenom ha råd med en egen bil. Kring mitten på årtiondet så presenterades de första prototyperna och dåvarande rikskansler Adolf Hitler lät bygga en modern fabrik för serieproduktion. Det första exemplaret av bilen, som kom att kallas Volkswagen Typ 1 (den som vi numera känner som Bubblan), var klar 1936 och två år senare på Berlinutställningen så var sensationen ett faktum.

volkswagen beetle har anslutning till hitler

Bilen hade en besvärande koppling till det andra världskriget då Hitler själv var involverad i framtagandet av prototypen och även det tyska nazistiska fackförbundet stödde projektet ekonomiskt. Det var dock inte förrän efter kriget som framgången verkligen satte fart och bilen blev 1972 utnämnd till den mest tillverkade bilen någonsin. Produktionen av Bubblan fortsatte fram till 2003 och ett antal olika utföranden, bland annat en mer sportig framtoning, gjordes.

Golf och andra uppföljare

Mot 70-talet så hade försäljningen av Bubblan börjat dala. Den första framgångsrika uppföljaren till ikonen blev modellen Passat. Volkswagen ägde bilmärket Audi och använde detta i utvecklingen av de kommande modellerna. Passat kom 1973 och var en större familjebil. Den byggde i grunden på Audi 80 och är idag fortfarande i produktsortimentet. En sportigare bil vid namn Scirocco kom året efter. Den tillverkades i omgångar fram till 2017. Sciroccon byggde på samma plattform som den kommande supersuccén Golf.Med Golf så fick Volkswagen ännu en dundersuccé likt den med Bubblan. Faktum är att en del skulle kunna säga att Golfen är en fyrkantig version av just Bubblan. Det är en småbil som blivit biltillverkarens bäst säljande bil och räknas som den tredje bäst säljande i världen. Det sägs att den sålts i fler än 30 miljoner exemplar. Golfen finns i en mängd varianter och generationer, till exempel så har den tillverkats som cabriolet för den som vill ha det, och är fortfarande i produktion.

Mer om företaget

Volkswagen Group som äger bland annat biltillverkaren VW äger även flera andra bilmärken. Lamborghini, Porsche, Skoda och Scania är exempel på en del av märkena som koncernen förfogar över. Faktum är att Volkswagen Group är Europas största biltillverkare med en andel som under perioder överstigit 20 %.