Trots att jag idag har familj med barn involverat så finns fortfarande intresset för bilar, även om jag idag inte kan engagera mig i det så pass mycket som jag kanske skulle vilja. Familjen går trots allt först och har således prioritet över eventuella ”leksaker” som jag skulle vilja skaffa mig. Vart skulle jag kunna montera in en barnstol om jag exempelvis köpte mig en Ariel Atom V8, en tvåsitsig öppen sportbil byggd i England. Första gången jag såg denna bil var på Top Gear, när den testades och kördes runt deras testbana av Tog Gear föraren ”The Stig”. Av det jag såg blev jag riktigt imponerad men kanske ännu mer sugen på att få möjligheten att köra och eventuellt äga en bil av denna kaliber, en bil byggt för ett enda mål, att köras snabbt och hårt.

ariel-atom-v8-engine

Laglig banbil

Tar vi en närmare titt på en Ariel Atom så ser vi vid första anblicken, en bil som är byggd för bankörning. All onödig vikt är borttaget med ett rörchassi, inga dörrar, rutor utan så lätt som möjlig. Lägg sedan till en V8-motor och ni får ett monster till bil, som presterar utan dess like. Den har klassat som den snabbast accelererande bilen på jorden, detta tack vare sin låga vikt och att bilen har lite över 500hk. Accelerationen från 0-100km/h sker på under 2,5 sekunder och slår således alla de stora bilmärkena på marknaden. Men så kostar bilen därefter också. En Ariel Atom V8 går idag lös på omkring $200 000 motsvarande lite över 1,7 miljoner svenska kronor, vilket nästa skulle räcka till en ett år begagnad Lamborgin Huracan, vars andrahandsvärde ligger på omkring 1,7 till 2 miljoner kronor.

Nu är det ingen bil med en massa ”lullull” så som sensorer, värstingstereo, säten av bästa läder, träinlägg i panel eller liknande. Bilen är byggt med en sak i åtanke och det är att köras och inom detta område levererar bilen allt den bör och mer därtill. Är det körglädje och arbete du är ute efter när du sätter dig bakom ratten, utan en massa dataprogram som hindrar bilen från sladda, aktiva stabiliseringsprogram eller andra hjälpmedel, då är detta tveklöst den rätta bilen. Här är det en bil som är byggd för att köras, av en aktiv förare som får arbeta för att få bilen att göra det man vill.

Nackdelen med en bil av denna typ är att den inte kanske är direkt lämpad för det svenska klimatet, med den design som bilen har. Att köra en öppen bil utan dörrar, rutor eller tak för den delen, kanske inte lämpar sig bäst under höst eller vinterperiod men det hindrar mig inte från att önska mig en. Det riktiga intresset för den kom efter att jag hade sett ett Top Gear program på tv där teamet testade denna bil följt av deras förare, ”The Stig” körde bilen runt deras bana, något som skulle visa sig vara den snabbaste bilen de haft i programmet, långt före världens övriga sportbilar så som Pagani Zonda, Koenigsegg, Lamborgini eller Ferrari.

Här nedan hittar ni ett filmklipp från ett annat tv-program, Fifth Gear. Ni får här en uppfattning om vad denna bil verkligen kan göra!