Volvo är ett svenskt bilmärke som grundades år 1926 av Assar Gabrielsson och Gustaf Larson. De två männen skakade egentligen hand två år tidigare men det var inte fören år 1929 som Volvo AB kunde starta som dotterbolag.

Ett år senare rullade deras första bil ut ur verkstaden. Namnet Volvo fick dom från det latinska språket och det översätts till ”jag rullar”. Deras första verkstad hade de i den staden som Volvo än idag har sina rötter i, nämligen Göteborg. Bolaget slog dock inte igenom med sina personbilar utan på 1950-talet var märket omtalat för sina lastbilar som tillverkades och såldes som smör både i Sverige och i utlandet. Försäljningen av lastbilarna beror även på att vid år 1945 var Volvo det enda bilmärket i hela världen som sålde så väl lastbilar som bussar och traktorer men även personbilar. Bilföretaget har sedan dess bara stigit och idag tillverkar de bilar, bussar, lastbilar, marina och industriella drivsystem och även anläggningsmaskiner. I nutid är bilmärket Volvo rätt så omtalat och många använder sig av bilarna på grund att de ofta beskrivs som praktiska och ligger högt upp på listan för bra säkerhet. Volvobilar klarar ofta sina krasch-tester galant och deras överlag omdömen visar kundernas belåtenhet. Med åren har deras försäljningsvolym höjts till den grad att den nu ligger på flera hundratusen per år. De tre länder som ligger i topp för försäljningen av Volvo är Kina, Sverige och USA. Kina ligger på topp med en andel av 16,2%. Detta betyder att 16,2% av Kinas bilar består av Volvomärket. Sverige har en andel av 14,2% och USA följer tätt efter med 13,9%. Volvo har sina fabriker i ett flertal olika länder så som Sverige, Belgien och Kina.

Volvo i modern tid

Genom att gå in på Volvos officiella internetsida, volvocars.com, så hittar man alla deras bilar som är till salu och även där kan man hålla koll på alla nya bilar som är på väg ut till marknaden. Deras mest sålda bil i världen, en XC60 T5 Momentum Special Edition, står i dagsläget uppe på sidan för priset 379 900 kr. Genom åren har Volvo gjort sin andel av olika bilar som till exempel sportbilar, miljöbilar, konceptbilar och så klart historiska modeller. Deras nya bilar bjuder på modern design och en minst lika imponerade inredning.  Volvos nästa mål är att om några år ha en självkörande bil ute på marknaden. Eftersom det nu är aktuellt med miljöräddning så passar även Volvo på att introducera deras nya elektriska bilar och även informera om att fler sådana kommer finnas inom en snar framtid. På sidan står all information om bilarna de säljer och där kan man även skapa ett konto för att antingen leta fram instruktionsboken för sin egen Volvobil eller för att kunna ta kontakt med deras kundtjänst. Det går även att kunna söka sig fram till service eller underhåll ifall detta skulle behövas. Alla deras bilar körs ut från Hisingen, Göteborg, där allt började. I Göteborg hittar vi inte bara en Volvofabrik och huvudkontoret utan även ett Volvo Museum.